dimarts, 31 de juliol del 2012

Vanarasi... mort i vida.





Ja estem a punt de deixar Varanasi (Benares), i el seu riu sagrat, Ganga (el Ganges). La veritat es que, com diu la Monica, no deixa indiferent a ningu, el fet de passar per aqui: hem vist la vida i la mort, molt d'aprop, des del cos inflat flotant d'un "home sant hindu", que no li ha calgut que el cremin, fins a pires de llenya cremant 24 hores al dia amb cosos humans dins (dels quals, de tant en tant, sortia una cama, o un peu,...) o un nen petit que, enlloc de ser cremat, era directament llensat al mig del riu per la familia (com fant amb els homes sants).

I la vida: un petit bufal acabat de neixer en ple carrer, amb la placenta encara penjant, buscant instintivament la mamella materna, i sa mare tambe instintivament amenasant d'arremetre a qualsevol intrus que s'atanses a son fill.

Com tambe son signes de vida dos ocells (cria i mare) que han volat fins la barca on passejavem tots dos, i que havent volat l'adult, ha quedat la cria (segurament feia el primer vol de prova des del niu, doncs ja no ha tornat a provar el vol) i ens ha acompanyat una hora amb la barca, mentres deixava que l'acaronessim.
Diuen que la gent hindu ve a morir a Varanasi, per estalviar-se mes reencarnacions, i si que es cert que la vida es molt dura en aquests carrers (tant com a qualsevol carrer de Kolkata o Mumbai), pero tambe hi ha una forsa vital que impregna tot l'aire que es respira (quantitat de nens per tot arreu amb brillants ulls i blanquissims somriures, families que tiren endavant amb forsa tot i apilonar-se en reduits espais, gent que camina amb dignitat enmig de clavegueram a la vista o esquivant les abundants femtes de vaques, cabres, gossos, gallines,... i deixalles plenissimes de mosques!), etc.

Ahir a la nit, quan tornavem cap a l'hotel, vam poder atansar-nos a l'esfors sobre-huma i a la dignitat del treball de la gent d'aquest gran pais: vam voler agafar un "auto-ricshaw" o "tuc-tuc" (tricicle motoritzat), i quan ens atansavem a la parada, a les 11.30pm, ens pregunta amb gran amabilitat, des del fons del cor, amb lleugera insistencia, un conductor de ricshaw (bicicleta amb petit carro arrossegat), que si li deixavem que ens portes. Ho deia d'una manera que es feia dificil rebutjar-lo. Quan li vam preguntar quan costaria, ens respon... "pagueu-me el que vulgueu"! Ens explica que te dona i 2 fills, als quals ja no veura aquesta nit de tard que es, mentres procura una ultima carrera amb clients. Li diem que si..., que ens porti, tot i la impressio i el rebuig al sobre-esfors i la explotacio humana que ens semblava aquest mitja de transport (tot i no ser tant denigrant com els "human horses" o "cavalls humans" de Kolkata, que porta una persona arrossegant una petita carrossa de cavall, moltes vegades caminant descalsos). A mig cami va comensar a ploure, i ens deia que si voliem tapar-nos amb el sostre retractil plegat, que nomes es pels passatgers, a lo que li responem que no cal, doncs preferim mullar-nos igual que ell. Per fi arribem. Quin esfors tant gran veiem que ha fet, doncs el seu vehicle esta molt destartalat, i en alguns moments ha hagut de posar-se de peu damunt dels pedals per mantenir el ritme, esquivant autobusos, cotxes, motos, furgonetes, persones, animals,... En total hem fet menys de 2 km, i s'ens encongeix el cor quan diu que sol fer mes de 60 km al dia (amb la "cafetera" de vehicle que li toca treballar)... Li donem el que creiem que val el seu esfors (el doble del que ens han dit que es paga a algu tant pencaire com aquest home) i li diem si vol uns "noodles" (fideus xinesos) recent empaquetats que voliem guardar per esmorsar l'endema, a lo que ens respon que li portara a la seva dona i fills, quan torni a casa. I enmig de la nit li diem adeu, quan tot just acomiadant-nos d'ell, cap a mitjanit, pensant que podria tornar a casa, se li atansa un enorme senyor demanant-li si li pot portar...; la tornada a casa i retrobar-se amb la dona i fills haura d'esperar...

Diem adeu a aquesta ciutat, banyada pel riu sagrat, on centenars de persones baixen els esgraons de la riba (els Ghats) per remullar-se i fer rituals de purificacio, on els hindus han de vindre, almenys un cop a la vida, i on la vida i la mort de tant a prop com estant, van agafades de la ma, entre temples carrers i aigues sagrades.
Namaste Varanasi! Namascar! (vol dir hola o adeu)

Petons a tots, i fins aviat!!!!



























3 comentaris:

  1. Mare meva...llegir les vostres paraules et fan posar la pell de gallina! Això dels homes Rickshaw és culpidor! Com ens costa valorar el que tenim... Tere, quantes fotos pel nou calendari que estic veient eh! I ens alegra veure les vostres cares més tranquiles i felices que en altres llocs... Vinga parella, que us queda el tram final del viatge! Gaudiu i aprofiteu de cada instant que us queda de la India, la vostra segona casa ja eh! Nosaltres amb els darrers preparatius del Camino, divendres marxem!!! Al arribar ens fem un truc i ens poseu al dia, ok? Una abraçada ben gran, us estimem!

    ResponElimina
  2. Tere i Josep, m'emociono cada cop que us llegeixo. Les vostres paraules van directes al cor. I avui em ve al cap especialment l'entrada de fa uns dies, on parlàveu de l'experiència a l'orfenat de Shishu Bavan. Avui més que mai tinc fe en que arribarà. Una abraçada molt forta per tots dos.

    ResponElimina
  3. Que els Déus us guardin el camí, estimats, i que sigui reconfortant la vostra estada a la santa Varanasi, on la vida i la mort es confonen i viuen plegades sense por. Namasté, bonics!

    Mrina

    ResponElimina